Najboljših 5 nasvetov za ščetkanje zob

Najboljših 5 nasvetov za ščetkanje zob

Vsakodnevno ščetkanje in čiščenje zob je pomembno, ker tako odstranjujemo zobne obloge. Če ostankov hrane ne odstranimo, se nabirajo med zobmi in lahko povzročijo propadanje zob in bolezni dlesni. Čeprav se ščetkanje zob zdi enostavno, si malo ljudi umiva zobe, kot bi si jih morali.

Tu je nekaj najpogostejših napak, ki jih delaš.

Izberi pravo zobno ščetko in jo redno menjaj

Prepričaj se, da je glava tvoje zobne ščetke dovolj fleksibilna, da doseže mesta, ki jih je treba očistiti. Upoštevaj dejstvo, da mehke ščetine čistijo bolj učinkovito kot trde ščetine. Zobe si moraš ščetkati vsaj dvakrat na dan, zobno ščetko pa menjaj vsake 2-3 mesece ali ob obrabi ščetin.

Ne umivaj si zob na trdo in ne hiti

Glede ščetkanja, trše ni bolje. Obloga je mehka in ohlapna, zato ti je ni treba močno drgniti. Priporočamo, da si za zobno nego vzameš 3 minute, vsaj dvakrat dnevno. 

Ne pozabi očistiti sklenine ob dlesni in jezika

Bakterije se pogosto zadržujejo tam, kjer jih je težko doseči. V ustni votlini so to mesta ob dlesnih, ki jim pogostokrat posvetimo premalo pozornosti. Pri ščetkanju zob se zato osredotoči na celoten zob. Za popolno ustno nego pa očisti tudi jezik, s tem se znebiš slabega zadaha.

Uporabi pravilno tehniko ščetkanja

Zobe vedno umivaj tako, da ščetine postaviš na rob dlesni pod kotom 45 stopinj. Začni ščetkati zobe z majhnimi krožnimi ali navpičnimi gibi. Izogibaj se ščetkanju čez zobe. Poskusi ščetkati po vseh kotih zob iz sprednje in zadnje strani zoba.

Uporabljaj zobno nitko

Vsak dan uporabljaj zobno nitko. To lahko storiš pred ali po ščetkanju. Z zobno nitko odstraniš odvečne bakterije med zobmi in prispevaš k temu, da dlesni ostajajo bolj zdrave v boju proti razvoju bolezni, kot sta gingivitis in parodontitis.

Naslednja objava

Zobna pasta v obliki tabletk?
Plastične zobne ščetke so problematične

Dodaj komentar

To spletno mesto ščiti reCAPTCHA, pri čemer veljajo Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji uporabe.